Dhaka University Admission Test Questions: English Unit– B (2005-06)

Read the passage and answer question 1-5:

Two great centuries of civilization under the Roman Empire were Rome itself in the West and Byzantium (present-day Istanbul) in the East. The arts had reached supreme heights in the first century B.C. But when Rome fell to invading barbarians its culture died with it, and the Dark Ages submerged most of Europe for hundreds of years. A large part of the Empire was gradually restored under King Charlemagne in the late and early ninth centuries, and the culture of Byzantium, which had continued to flourish, began to filter through to the west.

1.       In which of the following periods had the arts developed greatly?

          A. During 100BC  B. During 101BC

          C. During 1000BC     D. During 1BC

2.       According to the passage, the culture of the Roman Empire was destroyed by

          A. natural catastrophe    B. civil war

          C. religious conflicts    D. an act of invasion

3.       The empire was greatly re-established

          A. in the Dark ages

          B. because of Byzantium culture

          C. by King Charlemagne

          D. In the 1st century BC

4.         In the passage the word ‘submerged’ means

          A. engulfed        B. pushed under water

          C. joined            D. raised

5.       Which of the following statements is true?

          A. Roman culture continued to flourish during the Dark Ages.

          B. Byzantium fell to the invading barbarians.

          C. Byzantium culture continued to flourish during the Dark Ages.

          D. Byzantium was destroyed during the Dark Ages.

6.       Choose the proper option to fill in the blank in the sentence, “If it rains we ––– ludo.”

          A. would play   B. will play

          C. played         D. would have played

7.       Choose the suitable option to fill in the gap in the sentence given below.

          When Musa finally arrived at the concert, he suddenly realized that he –– his ticket at home.

          A. left                    B. was leaving

          C. had left             D. has left

8.       Which of the following is not correct?

          A. hugest   B. tallest C. largest D. biggest

9.       Which of the following does not add “ves” in the plural form?

          A. wife      B. roof     C. wolf     D. shelf

10.     Many intellectuals suffered martyrdom during the Liberation War. Were ‘martyrdom’ stands for

          A. threat of death  B. confinement

          C. death                 D. imprisonment

11.     ‘Visage’ in Shelley’s “Ozymandias” refers to

          A. body     B. sculpture              C. stature         D. face

12.     Choose the correct spelling.

          A. persiverence     B. perseverance

          C. perseverence     D. persivearence

13.     Choose the correct option for the blank space.

          After ––– threatened by the miscreants, he filed a case with the police.

          A. being                B. having being

          C. been                  D. having been

14.     Choose the best translation for the sentence ‘‘আমরা ছোটবেলা থেকে ইংরেজি শিখছি।’’ 

          A. We learn English from our childhood.

          B. We are learning English since our childhood.

          C. We have been learning English since our childhood.

          D. We have been learning English from our childhood.

15.     choose the proper option for the blank space in the sentence, ‘One must follow––– conscience’

          A. individual’s      B. one’s

          C. right                  D. personal

16.     In Robert Herrick’s ‘To Daffodils’, apart from human beings, what other things are short lived?

          A. summer and winter   

          B. summer and rainy season

          C. flowers and animals  

          D. summer and morning dew

17.     Choose the correct option to fill the blank space in the sentence, “There is ––– on the roads today.”

          A. too many traffic    B. very much

          C. too much          D. few traffics

18.     Choose the antonym for the word ‘reckless.’

          A. careful              B. thoughtless

          C. submissive        D. provocative

19.     In R.K. Narayan’s ‘Under the Banyan Tree’ Nambi narrated only those stories which he ----

          A. read in the books    B. heard from people

          C. made up in his head     D. saw in his dream

20.     Choose the best option to complete the sentence, ‘The greater the demand, –––.’

          A. higher the price       B. the higher the price

          C. the high the price   D. lower the price

21.     Select the appropriate option to fill in the blank spaces.

          We opted –– a reconciliation ––– the dispute.

          A. in, to  B. with, at  C. for, to D. for, of

22.     Complete the sentence, ‘She often visits her home town, –––?’ with the suitable option.

          A. hasn’t she         B. don’t she

          C. doesn’t she       D. has she

23.     The adjective of the word ‘mountain’ is

          A. mounting          B. mountainous

          C. mountic            D. mountainly

24.     The word ‘Lucrative’ means

          A. good looking B. oily

          C. professional   D. profitable

25.     Choose the proper option to fill in the blank spaces.

          I prefer ––– what I like even though it –– not having much money.

          A. to doing, mean  B. doing, means

          C. to do, may        D. doing, mean

 

Answer Keys:

1.d

2. d

3. c

4.a

5.c

6. b

7. c

8. a

9. b

10.c

11. d

12. b

13. d

14. c

15. b

16.d

17. c

18. a

19. c

20.b

21. d

22. c

23. b

24.d

25. b

 

 

 

 

 

Similar Articles

Noun is a naming word of any place, thing, action, quality or nation etc.

instead

Instead of একটি Preposition হিসেবে ব্যবহৃত হয় অর্থাৎ যথারীতি এটি একটি Word বা Phrase কে সংযুক্ত করে। বাংলা ‘পরিবর্তে’ অর্থ বোঝাতেই এর ব্যবহার লক্ষ্যণীয়।        

For Example:

We went to Kuakata instead of abroad.

You can take physics instead of biology

PRONOUN

     A Pronoun is a word used instead of a Noun;

            John is absent, because he is ill.

 

Formation

 

Subject Pronoun

Object Pronoun

Possessive Adjective

Possessive Pronoun

I

Me

My

Mine

We

Us

Our

Ours

You

You  

Your  

Yours  

You  

You  

Your  

Yours  

He  

Him

His

His

She

Her

Her

Hers

They

Them

Their

Theirs

It 

It

Its

Its

 

despite

এ দুটোই Preposition হিসেবে কাজ করে অর্থাৎ কোন Word কিংবা Phrase কে সংযুক্ত করে। আরেকটা লক্ষ্যণীয় ব্যাপার despite এর সাথে কখনই  of ব্যবহার করা যাবে না।

For Example:

Despite his denial, we know that he was guilty.

In spite of his denial, we know that he was guilty.

Despite his physical handicap, he has become a successful businessman.

In spite of his physical handicap, he has become a successful businessman.

 Jane will be admitted to the university despite her bad  grades.

ADJECTIVE

An adjective is a word, which modifies a Noun or a Pronoun.

 

     

Identification

      You know Adjective is a qualifying word. You can identify any adjective in the following ways:-

► তোমরা পূর্বের লেকচারে noun কে identify করতে শিখেছ। এই noun টির immediately আগে অবস্থিত কোন word কে যদি তোমার identify করতে হলে ঐ word টিকে অবশ্যই Adjective হিসেবে identify করো।

      This is an honorary degree.

      Any succinct essay is appreciable.

► Linking Verb এর complement হিসেবে ব্যবহৃত কোন word কে identify করতে হলে নিশ্চিন্তে ঐ word টিকে adjective হিসেবে identify করতে হবে।

      He became very much effusive.

      What is intangible can be perceived only.

► Possessive Pronoun হিসেবে সাধারণভাবে আমরা যাদেরকে চিনি, তারা আসলে sentence এ Adjective হিসেবে use হয়। সুতরাং যদি কখনো এরকম কোন possessive pronoun কে identify করতে হয়, সেক্ষেত্রে এদেরকে Adjective হিসেবে identify করো।

      Your installment must be refunded.

      His instability is really irritable.

 

because

Because একটি Conjunction হিসেবে কাজ করে অর্থাৎ আরেকটি Clause কে সংযুক্ত করে। কিন্তু because of একটি preposition হিসেবে কাজ করে অর্থাৎ একটি word বা phrase কে সংযুক্ত করে।

For Example:

He was absent because her cold was worse.

He was absent because of her cold.

between

  Between এবং Among  উভয়ই Preposition হিসেবে ব্যবহৃত হয়। দুইয়ের মধ্যে নির্বাচন করার ক্ষেত্রে Between ব্যবহৃত হয় আর দুইয়ের অধিক Noun হলে কিংবা Plural Noun হলে সেক্ষেত্রে among বসে।

For Example:

In a federal form of government, power is divided among the legislative, executive and judicial branches.       

Although both teams were from the same country, there was cut throat competition between them.                

The work is distributed between the secretary and the receptionist.   

Divide the money among the players.

INTERJECTION

An Interjection is a word, which expresses some sudden feeling or emotion.

01. Hurrah! We have won the game. (আনন্দ)

02. Alas! I am undone. (বিষাদ)

03. What a beautiful scenery it is ! (বিষ্ময়) Ah ! Oh! Ha ! (বিষ্ময়)

04. Bravo! You have done well. (অনুমোদন)

05. Fie! Fie! (তিরষ্কার বা ঘৃণা) 

06. Hi! Hello! আহবান

07. Humph! Hess (সন্দেহ)    

Verb প্রথমত: দুইভাগে ভাগ করা হয়েছে। যথা:

Finite Verb and

Non Finite verb.

যে Verb দ্বারা বাক্যের অর্থ পূর্ণ হয় তথা যে Verb বাক্যের অর্থ পূর্ণ করে তাকে Finite Verb বলে। Finite Verb আবার দুই প্রকার। যথা:

Principal Verb and Auxiliary Verb.

যে Verb নিজে বাক্যে গঠন করে এবং Auxiliary Verb এর সাহায্য নিয়েও বাক্য গঠন করে তাকে Principal Verb বলে।

যেমন, we drink tea. We are drinking tea.

 

যে Verb Tense, mood, Voice বা বাক্য গঠনে Principal Verb কে সাহায্য করে এবং এদের কোন কোনটি আবার কখনো নিজে বাক্য গঠন করতে পারলেও তাদের নিজস্ব কোন অর্থ নেই তাকে Auxiliary verb বলে। যেমন, He is eating rice. I am a student. প্রথম বাক্যটিতে  ‘is’ eat কে বাক্য গঠনে সাহায্য করেছে। আবার দ্বিতীয় বাক্যে ‘is’ নিজে বাক্য গঠন করেছে।

 

Basic
  • Be Verb যুক্ত Present/Past Indefinite Tense এর নাবোধক বাক্য গঠন করতে Be Verbএর পরে not বসে। যেমন, I am not a student... She was not a wood cutter. তবে নাবাচক প্রশ্নবোধক বাক্য গঠন করতে Subject এর পূর্বে Be Verb এবং পরে not বসে যেমন,Was I  not a layer? Did she not sing a song? অবশ্য Subject third person singular number এবং noun হলে did not বাক্যের শুরুতে বসে। যেমন, Did not Shaheen write a letter?
  • Be Verb বিহীন Present Indefinite Tense এর নাবাচক প্রশ্নবোধক বাক্য গঠন করতে Subject এর পূর্বে Do বা Does এবং পরে not বসে । Do I not cut a tree. Does she not sing a song? তবে Subject third person singular number এবং noun হলে be not বাক্যের শুরুতে বসে। যেমন, Was not Shaheen a teacher?
  • Be Verb বিহীন Past Indefinite Tense এর নাবোধক বাক্য গঠন করতে Subject এর পরে  Did not বসে। যেমন, I did not cut a tree. She did not sing a song. তবে নাবাচক প্রশ্নবোধক বাক্য গঠন করতে Subject এর পূর্বে  Did এবং পরে not বসে । Did I  not cut a tree. Did she not sing a song. তবে Subject third person singular number এবং noun হলে Do বাক্যের শুরুতে বসে। যেমন, Did not Shaheen write a letter?
  • Universal Truth (চিরন্তন সত্য), Habitual Fact (অভ্যাসগত কাজ) বুঝালে Present Indefinite Tense হয়। যেমন, Th sun rises in the east. He gets up early in the morning.
  • W-H Question করতে Subject ও Person এবং Tense অনুসারে To Be /To Have/Do/Modal Verb বসে। যেমন, What is your name? Where do you live in? When will you return? How could you want to do such crime?